Wat kun je zelf vragen tijdens je sollicitatiegesprek?

Gepubliceerd op 20 september 2017

Sollicitatiegesprek

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, weet je zeker dat er aan jou vragen gesteld zullen gaan worden. In boeken en op internet kun je veel lezen over wat men zoals van een sollicitant wil weten. Je kunt er ook voorbeeldvragen vinden die recruiters mogelijk aan jou gaan stellen, zoals op de pagina over het sollicitatiegesprek op Loopbaandvies.net.

Maar een sollicitatiegesprek is niet alleen een moment waarop de recruiter kijkt of jij wel geschikt bent voor de functie. Voor jou als sollicitant is het ook een goede gelegenheid om te kijken of het bedrijf wel bij jou past. Misschien nodigt men je aan het einde van het sollicitatiegesprek uit om vragen over het bedrijf te stellen. Het slechtste antwoord dat je dan kunt geven is dat je geen vragen hebt. Maar als ze jou die vraag niet stellen, dan is het wellicht een idee om uit jezelf wat over die organisatie te vragen.

Met een goede voorbereiding op het gesprek heb je waarschijnlijk al een beeld van wat je van je toekomstige werkgever en de functie kunt verwachten. Maar het kan geen kwaad een aantal dingen te verifiëren, of enkele vragen te stellen over zaken die nog niet helemaal duidelijk zijn. Vragen stellen helpt natuurlijk ook om belangstellend over te komen en zo een positieve indruk op de recruiter te maken.

Voorbeeldvragen

Toch blijkt het in de praktijk lastig om de juiste vragen te stellen. Daarom hier alvast een aantal voorbeeldvragen die je over de functie zou kunnen stellen:

  • Hoe is deze functie vrijgekomen?
  • Zijn er targets aan de functie verbonden? Op welke manier meet de organisatie of ik mijn doelen haal?
  • Wat zijn belangrijke uitdagingen die mensen in deze organisatie tegenkomen bij het behalen van hun doelen? Geldt dat ook voor deze functie?
  • Wat doet u op het gebied van opleiding en ontwikkeling?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden na deze functie?

En als je nog wat meer over de organisatie wilt weten (ja, dat wil je), kun je denken aan deze vragen:

  • Wat vinden medewerkers het fijnst aan dit bedrijf?
  • Waar zijn ze het meest trots op?
  • Hoe omschrijft u zelf de bedrijfscultuur en managementstijl?
  • Is er een hoog verloop onder het personeel?
  • Wie zou u noemen als de belangrijkste stakeholders van uw organisatie?

Verder zou je nog kunnen denken aan actuele vragen over de organisatie of de markt, zoals fusies bij ziekenhuizen of de koers van het aandeel van een beursgenoteerde onderneming.

Het spreekt voor zich dat je alleen de vragen kunt gebruiken die passen bij de organisatie en de functie waar je op solliciteert. En ook dat je niet altijd de gelegenheid krijgt om zo veel vragen te stellen. Kies de belangrijkste eruit en als je aan je tijdslimiet zit, zeg dan dat je de andere vragen bewaart voor het volgende gesprek.

Er is ook iets waar je tijdens een eerste gesprek niet over begint en dat zijn de arbeidsvoorwaarden. Bewaar je vragen over salaris en vrije dagen maar voor een volgend gesprek, want als je met dit soort vragen te vroeg komt, dan krijg je geeneens een volgend gesprek.