Wat kost outplacement?

De kosten van outplacement worden vooral bepaald door de “uren”. Outplacement bestaat hoofdzakelijk uit persoonlijke begeleiding door een adviseur. Zijn uurtarief is de basis voor de kostprijs van een outplacementtraject.  De prijs van een outplacementtraject kan gerelateerd zijn aan de duur (bijv. 3, 6 of 12 maanden) of aan het eindresultaat (tot en met de proeftijd in een nieuwe baan).

Wat kost outplacement?Bij de keuze voor outplacement is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs, maar vooral naar de kwaliteit. Outplacement is er in verschillende soorten en de kwaliteit van het advies bepaalt of u snel een andere baan krijgt. Het is verleidelijk om via één of andere snelle website een paar offertes te vragen voor een goedkoop outplacementtraject, maar dat is meestal niet verstandig. Zo zou u waarschijnlijk ook geen televisie kopen, dus waarom wel iets veel belangrijkers als outplacement? Maak daarom een zorgvuldige afweging van prijs en kwaliteit. In het hoofdstuk “outplacementbureau kiezen” leest u meer over het kiezen van een outplacementbureau dat bij u past.

Kosteloze kennismaking

In plaats dat u een commerciële website toestemming geeft om uw persoonlijke gegevens te verkopen, is het wellicht beter om zelf een aantal bureaus te benaderen en een gefundeerde keuze te maken. Vraag altijd bij één of meer bureaus waar u een goed gevoel bij heeft om een kosteloos kennismakingsgesprek.

Wie betaalt outplacement?

Outplacement komt aan de orde bij ontslag. Juist dan is het lastig om het hoofd koel te houden. Neem altijd een juridisch adviseur in de arm die uw belangen in de gaten kan houden. Uw jurist zal als het goed is ook bewaken dat er afspraken over outplacement gemaakt worden, of dat er voldoende budget voor opgenomen wordt in de transitievergoeding.

Wanneer u van de transitievergoeding outplacement betaalt, hoeft u over dat deel geen loonheffing af te dragen. Verder geldt dat outplacement in beginsel aftrekbaar is voor werkgevers en daar ook geen omzetbelasting over betaald hoeft te worden. Wanneer u zelf een outplacementtraject zou bekostigen, kunt u het bedrag op uw belastingaangifte aftrekken onder “Studiekosten of andere scholingsuitgaven”. Let op! Niet iedere inspecteur accepteert dit en als deze aftrekpost afgewezen wordt, moet u het hele bedrag dat u dacht te besparen, weer terugbetalen. Het is verstandig eerst navraag te doen bij de Belastingdienst, vóórdat u de aftrekpost opvoert.

Investering in de toekomst

Outplacement is niet goedkoop. Denk aan enkele duizenden euro’s of meer. Maar outplacement is een belangrijke investering in uw eigen toekomst. Mensen die met behulp van outplacement naar een nieuwe baan zoeken hebben meer kans om sneller weer aan de slag te zijn. Veel mensen die van outplacement gebruik maken verdienen in een nieuwe baan meer dan in hun oude (en verdienen ook op die manier de kosten van outplacement dubbel en dwars terug).

 


Spring eruit met je sollicitatiebrief