Wat is outplacement?

Wat is outplacement? Outplacement betekent dat u hulp krijgt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Deskundige hulp van ervaren mensen met een grote kennis van de arbeidsmarkt en van de vaardigheden die nodig zijn om een nieuwe functie te verwerven.

Wanneer u uw baan verliest voelt u zich onzeker over de toekomst. Om uw huur of hypotheek te kunnen blijven betalen hebt u inkomen nodig. Ontslagvergoeding en WW raken op of lopen af. U hebt snel nieuw werk nodig, ook om uw carrière niet onnodig te onderbreken en uw cv niet te verprutsen. Lang niet altijd zullen werkgevers in de rij staan om u nieuw werk aan te bieden. Integendeel, voor de meesten van ons is nieuw werk vinden een behoorlijke klus, zeker in economisch mindere tijden.

Ontslag

De eerste vraag die bij outplacement aan de orde komt is waarom u ontslagen bent en hoe u daarmee omgaat. Misschien bent u om economische redenen ontslagen en hebt u er geen grote moeite mee. U wist dat u de eerste was die aan de beurt zou zijn, bijvoorbeeld op grond van het minste aantal dienstjaren. Maar er zijn ook gevallen van ontslag waarbij het er minder eerlijk aan toe is gegaan. Er worden nog steeds mensen weggepest, leidinggevenden spelen soms machtsspelletjes om hun eigen straatje schoon te vegen. Wanneer u daarvan het slachtoffer bent geworden kan het raadzaam zijn eerst de oorzaak, omstandigheden en afwikkeling van het ontslag goed met uw outplacementadviseur door te praten. Hij of zij is ook op dat gebied deskundig. En met een boos hart is het moeilijker een nieuwe baan te vinden.

OutplacementEr zijn veel manieren om werk te vinden, maar slechts weinig mensen zijn echt goed op de hoogte van wat de arbeidsmarkt te bieden heeft, ook in hun eigen beroep. Misschien is het wel onmogelijk of onwenselijk om precies dezelfde functie ergens anders te gaan doen. Uw beroep kan bijvoorbeeld ophouden te bestaan. Of u wilt helemaal niet verder in uw oude beroep. In een compleet outplacementtraject komt het hele scala aan mogelijkheden en onmogelijkheden aan de orde. Uw achtergrond wordt met u besproken, wat u motiveert en hoe u in uw laatste functie terecht kwam. Is dat wat u de rest van uw leven wilt doen? Wat zijn uw dromen, ambities, wensen? Geen outplacementtraject is compleet zonder dat uitgebreid wordt stilgestaan bij wie u bent, wat u kunt en wat u wilt.

Een baan verwerven

Als u kiest voor zelfstandigheid en ondernemerschap kan uw outplacementadviseur u daarmee op weg helpen. Hij of zij kent de weg in ‘startersland’. Maar als u zich prettiger voelt bij de zekerheid van een loondienstverband, zult u gaan solliciteren. Dat is tegenwoordig heel wat meer dan advertenties knippen en brieven schrijven. Natuurlijk, de ouderwetse sollicitatiebrief bestaat nog steeds, maar er zijn veel meer mogelijkheden om een baan te vinden. Het internet speelt tegenwoordig een belangrijke rol daarbij, maar uw niet-digitale netwerk, zeg maar uw offline LinkedIn-contacten, zult u ook gaan activeren. En wanneer de uitnodigingen voor gesprekken eenmaal binnenkomen, is uw outplacementadviseur de aangewezen persoon om de sollicitatiegesprekken mee voor te bereiden en eventuele afwijzingen mee te evalueren.

Outplacement gaat meestal door tot en met de proeftijd in uw nieuwe baan. Maar er zijn ook vormen van outplacement met een maximale duur van een half of een heel jaar. Dat lijkt heel ver weg als u aan het begin staat, maar het is niet prettig alleen door te moeten als u na die tijd nog geen baan hebt. Maak daarover van tevoren goede afspraken, dan weet u waar u aan toe bent.

 


Spring eruit met je sollicitatiebrief