Wat is een goed bedrag voor outplacement in je vso?

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Bijna niemand vind het leuk om met een vaststellingsovereenkomst (vso) afscheid te nemen van zijn of haar baan. Natuurlijk, je hóeft niet in te stemmen met een vso, maar wat is je voorland als je het niet doet? Je werkgever is je liever kwijt dan rijk, je carrière zit op slot en je staat toch eigenlijk al met één been buiten. Akkoord gaan dus maar. Wat wel weer de vraag oproept: “Hoe nu verder?”

Coaching bij het solliciteren

Om die laatste reden wordt in veel vaststellingsovereenkomsten een bedrag voor outplacement opgenomen. Met dit bedrag kun je coaching bij het vinden van een nieuwe baan betalen. Dat is vooral handig als je langere tijd niet hebt gesolliciteerd of behoort tot een groep die niet elke week (of vaker) een mailtje van een recruiter krijgt in LinkedIn.

Met outplacement krijg je persoonlijke begeleiding bij het vinden van een nieuwe, passende baan van een ervaren coach. Daarom is outplacement ook niet goedkoop. Welswaar is outplacement ook een hele goede investering in jezelf en verdienen veel mensen de kosten ervan later dubbel en dwars terug, je doet toch een aardige investering.

Betere prijzen

Gelukkig zijn de kosten van outplacement de laatste jaren wel wat gedaald. Er zijn bureaus gekomen die een duidelijk pakket aan diensten leveren voor een vast prijs. Voorheen werd vaak outplacement voor onbepaalde tijd afgesproken tegen een percentage van het jaarsalaris. In de praktijk bleek dat soms wat veel van het goede èn duur. Daarom kun je tegenwoordig voor bedragen van tussen de €2500 en €5000 al een heel aardig outplacementtraject krijgen.

Een goede methode om te weten te komen hoeveel jij precies nodig hebt voor je outplacement is door een paar bureaus van jouw keuze te bellen en te vragen om een prijsopgaaf. Bij sommige bureaus ben je welkom voor een kosteloos kennismakingsgesprek, dat is natuurlijk helemaal mooi.

Op naar de toekomst

Als in je vso een bedrag voor outplacement is opgenomen, kun je daarmee begeleiding krijgen van een expert op het gebied van de arbeidsmarkt. Veel mensen komen met behulp van outplacement aan een betere baan dan ze eerst hadden en dat maakt de teleurstelling van een werkgever die niet langer met je verder wil een stuk beter te verteren!