Transitievergoeding. Cashen of coachen?

Gepubliceerd op 20 januari 2016

transitievergoeding

Sinds ruim een half jaar is de transitievergoeding gemeengoed in Nederland. Kreeg je voorheen bij gedwongen ontslag vaak een ontslagvergoeding mee, nu heet dat transitievergoeding. Werknemers krijgen nu vaker een vergoeding toegekend en de regels over de hoogte ervan zijn duidelijker.

Wil je weten hoeveel je minimaal krijgt? Daarover kun je meer lezen op deze pagina. Daar lees je ook hoe je met je werkgever kunt onderhandelen over een hogere vergoeding.

De wetgever heeft de transitievergoeding bedoeld om een transitie naar nieuw werk mee te betalen. Zeg maar: voor opleiding of outplacement, of allebei. Maar niet iedereen gebruikt de transitievergoeding daarvoor. In beginsel staat het je vrij om er iets anders mee te doen, een nieuwe auto kopen bijvoorbeeld.

Investeer in de toekomst

Is dat verstandig? Ik denk het niet. Een outplacementadviseur kan je helpen om gericht te solliciteren op betere banen. Met je eigen sollicitatiecoach heb je een grote voorsprong op anderen. Je zou de eerste niet zijn die na een outplacementtraject een hoger salaris kreeg dan in de vorige functie. Daarmee betaal je een nieuwe auto snel genoeg af!

Maar er is nog een andere belangrijke reden om te kiezen voor outplacement of opleiding: de belasting. Wanneer u het bedrag van de transitievergoeding door uw werkgever (geheel of gedeeltelijk) op uw rekening laat storten, dan geldt dat bedrag als loon en zal de werkgever loonheffing inhouden. Het percentage loonheffing kan in sommige gevallen oplopen tot 52%.

In wezen gaat het bij het kiezen van een bestedingsdoel van de transitievergoeding om een keuze tussen consumeren of investeren. ‘Cashen of coachen’ zeg maar. Waarbij cashen coachen misschien nog wel de verstandigste oplossing is.