Solliciteren: leer van anderen

Gepubliceerd op 20 oktober 2018

Solliciteren - leer van anderen

Vooral als je lang niet meer gesolliciteerd hebt, is het zoeken naar een nieuwe baan knap ingewikkeld. Vooral psychisch is het belastend; je krijgt te maken met gevoelens van onzekerheid die door bijna onvermijdelijke afwijzingen alleen maar versterkt worden. Soms wordt een beroep gedaan op vaardigheden (taal, jezelf aanprijzen) die je weinig gebruikt of ontwikkeld hebt. Voor veel mensen is solliciteren een hele uitdaging. 

Op deze website over outplacement kun je lezen hoe een adviseur je kan helpen. Maar je kunt je zorgen niet bij de adviseur over de schutting kieperen. Ook in een outplacementtraject zul je aan de bak moeten. Je krijgt weliswaar advies, maar een baan zoeken en solliciteren moet je zelf doen.

Zelf verantwoordelijk

Een goede outplacementadviseur zal je erop wijzen dat je zelf verantwoordelijk blijft voor het vinden van een nieuwe baan. Met een passieve of afwachtende houding breng je alleen jezelf in de problemen. Daarom is het bij solliciteren van belang dat je niet alleen maar brieven stuurt op alle vacatures die je tegenkomt, maar ook dat je informatie verzamelt. Je bent echt niet de eerste of de enige die solliciteert dus verdient het aanbeveling om bij anderen te rade te gaan. Praat over het zoeken naar werk met je broer, de buurman, je nicht of je vriendin. Lees een boek over solliciteren en raadpleeg het internet. Er zijn tal van bronnen van informatie die je kunnen helpen bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan.

Het meeste dat je weet en dat je kan heb je van anderen afgekeken en dat is maar goed ook. Als we niet zo efficiënt van elkaar zouden leren, leefden we nog in het stenen tijdperk. Voor solliciteren geldt dat ook: kijk, luister, lees goed wat anderen doen en doe er je voordeel mee.