Hoe kiest u een outplacementbureau?

>> Download hier een checklist voor het kiezen van een goed outplacementbureau

Een outplacementbureau kiezen doet u meestal niet in de meest ontspannen periode van uw leven. Het is dan ook iets heel anders dan het kiezen van een vakantie of een nieuwe tv. Maar natuurlijk wilt u in alle gevallen wel het beste resultaat. Daarom is kritisch zijn wel degelijk van belang.

Maak liever geen gebruik van snelle offertesites, want de prijs van outplacement kan misleidend zijn. Het goedkoopste outplacementbureau is meestal niet het beste. Vergeet niet dat iedereen zich outplacementbureau mag noemen. Bureaus die zich in de markt aan het vechten zijn, doen dat wellicht door een lagere prijs. Wat u daarvan mag verwachten laat zich raden.

outplacementbureau kiezenU kunt beter aan de hand van bovenstaande checklist te werk gaan. Daarin staan alle punten opgesomd waar u op moet letten bij het kiezen van een outplacementbureau. De keuze die u maakt is van belang voor uw toekomst. Ga er dus serieus mee om.

Hoe wordt iemand outplacementadviseur?

Goede outplacementbureaus werken met gekwalificeerde adviseurs. Er is geen standaard beroepsopleiding voor outplacementadviseur, maar de meeste adviseurs hebben een achtergrond als psycholoog of hr-manager. Sommige adviseurs hebben een heel andere achtergrond. Zo kan een jurist of een econoom een uitstekende adviseur zijn voor mensen die een baan zoeken in die richting.

Certificerende instanties en beroepsverenigingen

Goede outplacementadviseurs hebben ook ruime ervaring in hun vakgebied of een aanverwant beroep, zoals recruiter, hulpverlener of organisatieadviseur. Bij het Career Management Institute (CMI) kunnen outplacementadviseurs een certificering krijgen als “register loopbaanprofessional”.

Er zijn ook andere beroepsverenigingen en certificerende instanties voor outplacementbureaus. Een goed overzicht vindt u op de pagina over beroepsverenigingen en certificerende instanties op Loopbaanadvies.net.  Goede outplacementbureaus zijn altijd bij één of meer van dergelijke instanties aangesloten. Weliswaar zijn niet alle beroepsverenigingen een garantie voor kwaliteit, in elk geval kunt u terugvallen op advies of een klachtenreglement als u het op enig moment oneens bent.

Het allerbelangrijkste is vertrouwen

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een outplacementbureau is dat u vertrouwen hebt in de persoon die u gaat begeleiden. Vraag altijd om een kosteloos kennismakingsgesprek met uw outplacementconsulent vóórdat u aan een outplacementtraject begint. Het gevoel van vertrouwen moet overigens wederzijds zijn. Een goede adviseur zal wederzijds vertrouwen als voorwaarde stellen alvorens een outplacementtraject aan te vangen.

 


Spring eruit met je sollicitatiebrief