Met het zweet op mijn voorhoofd

Gepubliceerd op 25 januari 2022 door Erik den Draak

Achter de schermen van personeelszaken

Met het zweet op het voorhoofd zat ik in een klein kamertje, terwijl de klok achter mij de minuten wegtikte. Als het vandaag niet zou lukken, wist ik, zou het nog knap lastig worden. Wat als ik weer niet verder zou komen? We moesten toch door…

Ik stond op om de volgende kandidaat te halen. De receptioniste had net gebeld dat hij gearriveerd was. Ik liep op hem af en vroeg me af wie zenuwachtiger was … hij of ik …

Veel sollicitanten staan er niet bij stil dat ook medewerkers van de afdeling personeelszaken, personeelsmanagers en leidinggevenden onder druk staan in een sollicitatieprocedure. Wie zijn sollicitatieprocedure serieus neemt zal ook willen weten wat er bij een organisatie gebeurt als ze een nieuwe medewerker zoeken. Kennis is macht en een goed besef van de werkwijzen en behoeften van organisaties maakt je als kandidaat kansrijker.

Natuurlijk is het lastig om dat voor iedere organisatie specifiek te weten te komen, maar een aantal zaken is vrij algemeen. In mijn e-book “Achter de schermen van Personeelszaken” heb ik een aantal zaken beschreven uit mijn praktijk als personeelsmanager. Ik beschrijf het ontstaan van een vacature, de advertentietekst, de brievenselectie, de gespreksrondes, de psychologische test, werving- en selectiebureaus, de uitslag en wat je kunt doen als het niet goed gaat. Behalve veel praktijkinformatie staan er ook handige tips voor sollicitanten in het e-book. Je kunt het e-book voor slechts € 5,95 downloaden op de downloadpagina van Loopbaanadvies.net.