Ik ben te verlegen …

Gepubliceerd op 11 mei 2016

Als je tips leest over het vinden van een baan komt vaak het belang van contact leggen en vragen stellen naar voren. Maar het gaat eigenlijk nooit over de drempels die mensen daarvoor moeten overwinnen. Verlegenheid lijkt wel het taboe van onze tijd. Toch hebben veel mensen moeite met het leggen van contacten. Ben jij ook verlegen? Wat is eraan te doen?

Sollicitatieadviseurs en loopbaanbegeleiders zeggen dat oefenen de beste methode is om je verlegenheid te overwinnen. Bijvoorbeeld als je een organisatie wilt bellen met een vraag om nadere informatie, zo’n telefoongesprek kun je het beste een aantal keren oefenen.

Ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken is oefenen een remedie tegen verlegenheid, stotteren en blozen. Geef je oefengesprekspartner (dat kan iedereen zijn uit je directe omgeving) een lijstje met veel voorkomende sollicitatievragen (bijvoorbeeld het lijstje sollicitatievragen van Loopbaanadvies.net) en herhaal dit een aantal keren. Liefst met verschillende personen.

Gesprekken aangaan. Hoe doe je dat?

Daniel Porot is een deskundige op het gebied van het zoeken en vinden van werk. Hij onderkent het belang van het leggen van contacten en het aangaan van gesprekken. In zijn boek ‘The PIE Method for Career Success’ uit 1996 suggereert hij drie stappen om te oefenen in het aangaan en voeren van gesprekken. Porot stelt voor om te beginnen met onderwerpen over dingen waar je plezier in hebt (Pleasure). Het praten over prettige zaken zoals je vakantie of je hobby’s gaat de meeste mensen het gemakkelijkst af en als je er nog moeite mee hebt, zijn dit goede onderwerpen om mee te oefenen. Als dat je goed afgaat, oefen dan in het stellen van informatieve vragen (Information). Loopt dat een beetje vlot, oefen dan met het stellen en beantwoorden van vragen over werk (Employment), bijvoorbeeld zoals in een sollicitatiegesprek.

Wees in het begin niet al te streng voor jezelf als het oefenen niet helemaal gaat zoals je wilt. Je moet je faalangst, die vaak aan je verlegenheid ten grondslag ligt, niet versterken. Bouw het langzaam op, in je eigen tempo. Verwacht geen perfectie van jezelf, zelfs de meest geoefende sollicitant heeft zelden het gevoel een perfect gesprek gehad te hebben. Waar het om gaat is dat je voorkómt ‘de meest geoefende sollicitant’ te worden.