Help! Mijn werkgever betaalt de transitievergoeding niet uit!

Gepubliceerd op 22 juli 2021

wees op tijd voor je transitievergoeding

Altijd makkelijk voor klein onderhoud aan je auto: KwikFit. Een snelle bandenwissel, accu vervangen of olie bijvullen, het kan er allemaal en het kost weinig. Maar de werkgever KwikFit houdt zich niet aan de wet en zegt dat zonder blikken of blozen tegen de raadsheren van het gerechtshof in Den Haag, bleek een paar jaar geleden alweer.* KwikFit betaalt geen transitievergoeding uit, tenzij de werknemer erom vraagt. En ook dan niet, bleek zowel in eerste aanleg als in hoger beroep, want anders waren deze rechtszaken er niet geweest.

KwikFit is niet de enige werkgever die dit beleid heeft. Er zijn tal van werkgevers die de transitievergoeding niet willen uitbetalen.. Werkgevers die dit beleid hanteren speculeren dat de werknemer niet op de hoogte is van zijn recht op een transitievergoeding en als hij dat al is, het niet zo’n vaart zal lopen. Als werknemer moet je namelijk nogal wat stappen doorlopen om je recht (hier: je geld) te krijgen en dat is soms lastig. Veel mensen zullen de neiging hebben het erbij te laten zitten en dat scheelt de werkgever duizenden euro’s! Daarom eerst een overzichtje.

Stappen na je ontslag

Om te beginnen heb je alleen recht op een transitievergoeding als je ontslagen bent, niet als je zelf ontslag neemt. Kijk voor de nuances van deze regel in dit artikel of zoek het even op in de wet (artikel 7:673 BW). Er is geen wettelijke termijn waarbinnen de transitievergoeding uitbetaald moet zijn, maar na een maand moet de werkgever wettelijke rente betalen over de transitievergoeding. Algemeen wordt aangenomen dat het geld dus binnen een maand wel op je rekening moet staan.

Heb je na een maand nog niks gehad? Dan is het oppassen geblazen, want drie maanden na de dag waarop je arbeidsovereenkomst is geëindigd, kun je het ook niet meer halen bij de kantonrechter. Je hebt dus twee maanden de tijd om actie te ondernemen.

Het beste dat je eerst kunt doen is een vriendelijk briefje schrijven aan je ex-werkgever met het verzoek de transitievergoeding alsnog uit te betalen en daarvoor een termijn te stellen, bijvoorbeeld een week. Heb je dan na 10 dagen nog niks gehoord, dan wordt het tijd voor een tweede brief waarin je aankondigt een jurist te gaan raadplegen. Hoor je dan weer niks of krijg je nog steeds niks, schrijf dan een brief aan de kantonrechter in je woonplaats of de plaats waar je werkgever gevestigd is (waar je gewoonlijk werkte). Een jurist maakt van jouw brief een officieel ‘verzoekschrift’, wat zo z’n voordelen heeft. Dit moet – zoals gezegd – uiterlijk drie maanden nà je ontslagdatum ingediend zijn bij de rechtbank.

Alsnog je geld

Als je de stappen goed volgt, dan krijg je je geld alsnog. Zodra een werkgever door heeft dat jij het klappen van de zweep kent, zal hij eieren voor z’n geld kiezen. Alleen de allerhardnekkigste werkgevers wachten de uitspraak van de rechter af. En alleen KwikFit heeft daar bovenop nog eens hoger beroep aangetekend en bakzeil gehaald, want de kantonrechter heeft het niet zo op met werkgevers die lak hebben aan de regels.

Lees meer over de transitievergoeding op deze pagina of op de website Loopbaanadvies.net.

* https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2019:2618