De beste tegenslag van je leven

Gepubliceerd op 9 juni 2015

Ontslagbrief ontvangen

Ontslag. Een tegenslag van jewelste. Alleen al de gedachte eraan doet menigeen beven. Het verlies van baan, inkomen, auto …. onzekerheid over je carrière en statusverlies. Onvrijwillig en vooral onverwacht ontslag is een rotmoment in je leven. To say the least …

Als je de eerste klap te boven bent ga je wellicht wat lezen of googlen over ontslag. Ongetwijfeld stuit je dan ook op het begrip ‘outplacement’. En wellicht lees je op mooie websites iets over het creëren van een kans vanuit je werkloosheid.

Als het aanvankelijke cynisme gezakt is, is het goed om eens over outplacement na te denken. Outplacement is meer dan alleen hulp bij het vinden van een baan. En outplacement is zeker niet (alleen) voor kansarmen.

‘Geluk bij een ongeluk’

Veel mensen die outplacement hebben gedaan noemen het achteraf ‘een geluk bij een ongeluk’. In een goed outplacementtraject leer je jezelf op een andere manier kennen. Je kunt je, door je ongevraagde baanverlies, vrij oriënteren op vragen als wie je nu eigenlijk bent en wat je wilt in je leven en loopbaan.

Pas als je weet wat bij jou past, zal een goede outplacementconsulent je laten solliciteren op passende functies. Je wordt geadviseerd bij het vinden van vacatures en sollicitaties worden geëvalueerd. Je outplacementconsulent kun je vergelijken met de coach van je sportteam: hij of zij adviseert hoe je beter kunt presteren zodat jíj als winnaar uit de bus komt!

De meeste mensen die outplacement doen, vinden binnen een jaar een baan. Een groot gedeelte van hen gaat er niet alleen in werkplezier, maar ook in arbeidsvoorwaarden op vooruit.

Meer lezen? Zie de volgende hoofdstukken op deze website:

Op de bekende website Loopbaanadvies.net staat ook een informatieve pagina over outplacement. Uitgebreide informatie over outplacement staat ook op de website OutplacementWijzer.nl.