Boos op de baas

Gepubliceerd op 11 december 2014

boze baas

Ontslag voelt vaak onrechtvaardig. Toch krijgen steeds meer mensen ermee te maken. De arbeidsmarkt verandert, bedrijven komen en gaan, krimpen en groeien, sneller dan vroeger. Het ontslagrecht wordt flexibeler. Maar wat vooral verandert is het denken over werk: een baan is niet langer “voor het leven”.

De verandering van een baan voor het leven naar een functie die je een bepaalde tijd uitoefent komt niet alleen maar voort uit de dringende wens van werkgevers om makkelijk van personeel af te komen. Met name als het economisch goed gaat, zijn medewerkers van harte bereid om over te stappen naar een andere werkgever voor een promotie, meer loon of betere arbeidsvoorwaarden. Het denken over werk, de binding en trouw aan een werkgever, zijn daarmee veranderd.

Verzakelijking

Dat werkt natuurlijk twee kanten op. Werkgevers die hun personeel in goede tijden gemakkelijk op zien stappen, voelen zich minder belemmerd om in slechte tijden afscheid te nemen van mensen die te zwaar drukken op de bedrijfsresultaten. De zorgplicht die bij werkgevers is neergelegd (denk ook aan de werknemersverzekeringen) is minder geworden, de arbeidsverhoudingen zijn de afgelopen decennia verzakelijkt.

Iedereen die zich gewapend met diploma’s op de arbeidsmarkt begeeft om daar een inkomen te verdienen is nu afhankelijker van ups en downs in de economie dan pakweg twintig, dertig jaar geleden. Want bovenop de minder grote zekerheid die werkgevers bieden, zijn ook de werknemersverzekeringen versoberd, om te voorkomen dat mensen langere tijd van hun loopbaan in de ‘hangmat’ van een werkloosheidsverzekering doorbrengen. Het is niet uitzonderlijk meer dat je een tijdje een prachtige functie hebt met een riant salaris en een mooie leasebak, maar 10 jaar later in heel andere omstandigheden verkeert.

Teleurstellingen komen vooral voort uit verwachtingen. Wie verwacht in een werkgever een kameraad te vinden die levenslang voor je zal zorgen, loopt een veel grotere kans om zich bij ontslag onrechtvaardig behandeld te voelen dan wie de arbeidsovereenkomst vooral ziet als een zakelijke ‘deal’ met een begin- en einddatum.

Zinloos

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn om gevoelens van afwijzing en teleurstelling in perspectief te krijgen, het helpt bij de verwerking van onvrijwillig ontslag om het ook eens van een andere kant te bekijken. Wanneer je op zoek gaat naar een andere baan met behulp van outplacement, zal dat één van de eerste dingen zijn waar je outplacementconsulent aandacht aan besteedt. Want boos zijn op de baas is zinloos. En boos blijven al helemaal.

Lees ook over ontslag op de website Loopbaanadvies.net.