Betekent outplacement wachten op een nieuwe baan?

Gepubliceerd op 3 november 2015

Bij het horen van het woord ‘outplacement’ denken veel mensen aan buiten (out) en plaatsing (placement). Dat is bijna hetzelfde als ontslag. Sommigen denken ook aan plaatsing bij een andere werkgever en menen dat ze zelf niet veel hoeven te doen. Beide interpretaties zijn, hoewel begrijpelijk, niet juist. Bij outplacement is het de bedoeling ergens binnen te komen en het is allesbehalve een passief proces.

Toen ik voor het eerst van outplacement hoorde wist ik niet goed wat ik erbij moest denken. De persoon in kwestie liet een beetje in het midden of hij echt weg moest bij die organisatie en wanneer dan wel. Dat je even rustig om je heen kunt kijken is een misverstand. Werkgevers betalen alleen outplacement voor mensen die weg moeten. En liefst zo snel mogelijk. Hoe eerder je weg bent hoe voordeliger het voor de werkgever is.

Vertragen is zinloos

Dus moet je proberen zo snel mogelijk ergens anders binnen te komen. Elke andere optie, zoals vertragen van het ontslag, is zinloos en leidt alleen maar tot frustratie en bankzitten. Gelukkig heeft je outplacementbegeleider tal van aanwijzingen en tips om sneller aan een baan te komen. Je hebt dan ook wekelijks of tweewekelijks een afspraak met deze persoon om de stand van zaken door te nemen. Hij of zij kan je uitleg geven over je positie en natuurlijk over de dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk een andere baan te vinden.

Dat moet je dus wel zelf doen, een andere baan vinden. Outplacement betekent niet dat je ergens wordt geplaatst en dat je rustig kunt wachten op je nieuwe arbeidsovereenkomst. Aan de buitenkant ben je een gewone sollicitant. Meestal zul je maar aan weinig mensen vertellen dat je in de outplacement zit, zeker niet bij sollicitaties. Ook dat onderwerp kun je trouwens met je begeleider bespreken: aan wie vertel je wel of niet dat je outplacement doet?

Je bent zelf aan de bal

Je outplacementbegeleider kun je zien als je coach, terwijl je zelf aan de bal bent. De coach zal niet voor je scoren, dat moet je zelf doen. Maar hij of zij kan wel uitleggen hoe je de meeste kans maakt om zo vroeg mogelijk in de wedstrijd al een beslissende goal te maken. Je maakt samen een plan en neemt de bewegingen door. De coach helpt je om je kansen te vergroten. Je bereikt je doel eerder met goed advies.

Uiteindelijk is het resultaat dat je (sneller) een baan vindt die bij je past. Veel mensen die outplacement hebben gedaan gaan er ook nog in salaris op vooruit. Maar dat niet alleen, ze zitten niet langer op een schopstoel en dat is misschien nog wel het beste resultaat.